Roy de Scheemaker

Roy de Scheemaker is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU).
Het tekenen zat Scheemaker al van jongs af aan in het bloed. Zijn schetsboek en potlood had Roy altijd bij de hand, zo creëerde hij erop los. Op zeventienjarige leeftijd heeft hij een eigenwijs besluit genomen, Roy nam deel aan het toelastingsexamen aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Hier kreeg hij helaas te horen dat hij niet was aangenomen. De reactie luidde; je bent getalenteerd maar te jong.

In de dienstperiode heeft Scheemaker de kans gekregen om zich te ontwikkelen met technisch tekenen. Na zijn dienstperiode is hij toegelaten aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht, hier mocht hij in het tweede leerjaar instromen. Tijdens zijn opleiding heeft Roy een project mogen uitvoeren voor het legendarische modeduo Puck & Hans. Puck & Hans staan bekend om hun hippe en tikje excentrieke stijl. Hier heeft Scheemaker een volledig nieuw winkelinterieur voor ontworpen. Dit project leverde Roy meteen succes op, het was tevens de basis voor zijn carrière als vormgever. Door dit project heeft Scheemaker geleerd om lef te tonen.

Geen producten gevonden voor deze selectie.

De Pallone

Roy de Scheemaker was nog met net afgestudeerd in 1989, wanneer hij doorbreekt als meubelontwerper. Dit was destijds met het revolutionaire ‘Huis van de Toekomst’ (1989). Dit huis was opgericht door Chriet Titulaer, een futuroloog. In dit huis werden enkel en alleen prototypes toegepast, zo wilde Chriet mensen laten zien hoe er in de toekomst werd gewoond. Waaronder de iconische ‘zitbal’ van Roy de Scheemaker. De ‘zitbal’ ziet er futuristisch en lichtvoetig uit.
Leolux, de hoofdsponsor van het huis, neemt in dat zelfde jaar de ‘zitbal’ in productie. Dan krijgt hij ook de naam Pallone, dat in het Italiaans ballon betekent. Op de dag van vandaag is de Pallone nog steeds verkrijgbaar in de Leolux collectie. Door de jaren heen is de Pallone uitgegroeid tot een waar succes.
De Pallone heeft ook diverse prijzen gewonnen, waaronder ‘Beste Nederlandse Meubelontwerp’.

Totale vormgeving

Roy is zich bewust van het feit dat hij als meubeldesigner het hoogst haalbare heeft bereikt. Hierdoor heeft hij de keuze gemaakt om zich te richten als interieurdesigner, hier richt hij zich op de totale vormgeving. Roy laat in de vorming design, kunst en styling in een goede balans samen komen. Dit doet hij vanuit zijn eigen ontwerpstudio in Amsterdam. Door dit concept aan te houden heeft hij zijn werkveld uitgebreid. Zo heeft hij al diverse projecten in onder andere Mallorca, Locarno, Kaapstad, Johannesburg en Panama City uitgevoerd.

De projecten die Roy uitvoert lopen erg uiteen, op één aspect na, namelijk dat hij het altijd mét de klant het einddoel bepaalt. De Scheemaker stelt zijn vrijheid enorm op prijs tijdens zijn werk. Door deze vrijheid worden de projecten beter, doordat hij zijn in inspiratie overal vandaan kan halen.

^